• Welkom

  Welkom op de website van de Rijswijkse Vereniging voor Vogelliefhebbers 'Aves Domestica'

 • Pracht Tangara

  Die knalblauwe, groen met zwarte verenbol daar op die tak? De pracht-tangara, een 'sociaal' vogeltje uit de tropische regenwouden van Brazilië, Argentinië en Peru.

 • Gloster corona

  De Gloster is in de kanariewereld een nog vrij jong ras. Deze kleine kuifvogels werden voor het eerst tentoongesteld in 1925

 • Het belang van een bad.

  Het badje is van essentieel belang om goede kweek en zangresultaten te behalen. Niet alleen om hygienische redenen, maar ook om de bloedsomloop te stimuleren.

 • Zebravink

  De broedperiode in Australië hangt sterk samen met de regenval. In streken met veel en zelfs hevige regenval wordt er praktisch het ganse jaar gekweekt.

 • Gouldamadine

  In 1833 werd de roodkop Gouldamadine als eerste ontdekt door twee franse heren, Jacquinot en Hombrom.

 • Grasparkiet

  Zijn populariteit begon niet in Australië, zoals velen denken, maar in Europa, waarheen hij rond het jaar 1850 met grote getale werd geëxporteerd.

 • Doornastrilde

  De doornastrilde soms ook wel Sydneyastrilde genoemd, is een vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae), van oorsprong afkomstig uit Oost-Australië.

 • Kweken

  Kanaries worden broedrijp door verlenging van de daglengte.

Gouldamadine (Chloebia gouldiae)

De Gouldamadine komt in de natuur in drie soorten voor te weten: zwartkop, roodkop en oranjekop (wordt soms ook wel geelkop genoemd). De Gouldamadine wordt 11 tot 12 centimer groot, exclusief de middenstaartpennen/spitsen die bij de man 2 tot 3 cm lang kunnen worden. Met behulp van de Roodkop Gouldamadine die hiernaast staat afgebeeld geven we een beschrijving van deze prachtige vogel.

Beschrijving Gouldamadine Man

De kopkleur wordt gescheiden door een zwarte band van 1 a 2 milimeter dik. Deze zwarte lijn loopt naar onder toe en wordt dan breeder die uiteindelijk uitmondt in keelvlak die geheel zwart is.

Achter de zwarte lijn bevindt zich een (turkisch) blauwe rand welke van helblauw overgaat naar een een wat bleekblauwe kleur. Hierna begint het rug- en vleugeldek dat grasgroen is, de zwartgrijze vleugelpennen worden omzoomd met groen.

Het rugdek gaat bij de staart over in een lichtblauwe kleur die op zijn beurt weer overgaat in een helblauwe kleur. De staartveren hebben een symmetrische tekening. De staart is aan aan het uiteinde zwart en bevat twee verlengde middenstaartpennen welke 2 tot 3 cm lang kunnen worden.

De borst is paarsblauw. Het onderlijf en de zijkant van de vogel zijn geel, in de borststreek is dit goudgeel. Verder naar de staart neemt deze gele kleur af en gaat over naar witgeel, de onderstaart is wit.

 

De poten zijn vleeskleurig en bevatten 3 voortenen en één achterteen. Deze tenen bevatten hoornkleurige nagels.

De snavel is hoorn-/ivoorkleuring en bevat een roodkleurige punt en snede. Bij de oranjekop is dit de kleur oranje en bij de zwartkop komt zowel rood als oranje voor.

De ogen zijn glanzend zwart, de oogringen zijn kaal en zijn licht lila van kleur.

 

Beschrijving Gouldamadine Pop

De pop (=vrouwelijke benaming van vogels) onderscheidt zich van de man door een vele mindere kleurenpracht en de kleuren die zij heeft zijn veel matter/vaal dan bij de man.

Het masker (de kopkleur) is veel zwarter en bevat soms maar enkele kleurveren zodat nog maar net te zien of het om een roodkop of oranjekop gaat. De blauwe rand is nauwelijks aanwezig en is veel matter.

De nek, rug en het vleugeldek zijn vaalgroen en de vleugels zijn wat bruiner. De borstkleur is licht paars en het onderlijf is lichtgeel. De staartpennen groeien korter door en worden 1 a 1,5 cm lang.

De snavel van de pop is leigrijs en de kleuren van de snavelpunten zijn nog summier aanwezig, zodat nog enigszins onderscheid is te maken.

 

Overige mutaties

Hierboven zijn alleen de wildkleuren besproken van de Gouldamadine, echter in de loop van de jaren zijn er diverse mutaties gekweekt zoals witborsten, pastel, blauw en nog enkele soorten. Elke mutatie heeft dus zijn eigen eigenschappen en kenmerken. In het onderdeel "mutaties" kun je voorbeelden vinden van deze mutaties.

 

Verschillen

Sinds 1960 is het niet meer toegestaan om Gouldamadines vanuit Australië uit te voeren. Echter het duurde tot 1997 voor Nederland en 1993 voor België voordat de eerste standaarden er waren. In de tussentijd is er dus vrij gekweekt met deze vogels wat tot gevolg heeft dat de huidige Gouldamadine afwijkt van zijn familie in Australië.

Eén van de verschillen kunnen we terugvinden in de vorm van de snavel. Deze is bij onze huidige Gouldamadine spitsvormig. Echter kijken we naar enkele foto's dan zien we dat de snavel meer bolvormig is.

 

Sponsoren