• Welkom

  Welkom op de website van de Rijswijkse Vereniging voor Vogelliefhebbers 'Aves Domestica'

 • Pracht Tangara

  Die knalblauwe, groen met zwarte verenbol daar op die tak? De pracht-tangara, een 'sociaal' vogeltje uit de tropische regenwouden van Brazilië, Argentinië en Peru.

 • Gloster corona

  De Gloster is in de kanariewereld een nog vrij jong ras. Deze kleine kuifvogels werden voor het eerst tentoongesteld in 1925

 • Het belang van een bad.

  Het badje is van essentieel belang om goede kweek en zangresultaten te behalen. Niet alleen om hygienische redenen, maar ook om de bloedsomloop te stimuleren.

 • Zebravink

  De broedperiode in Australië hangt sterk samen met de regenval. In streken met veel en zelfs hevige regenval wordt er praktisch het ganse jaar gekweekt.

 • Gouldamadine

  In 1833 werd de roodkop Gouldamadine als eerste ontdekt door twee franse heren, Jacquinot en Hombrom.

 • Grasparkiet

  Zijn populariteit begon niet in Australië, zoals velen denken, maar in Europa, waarheen hij rond het jaar 1850 met grote getale werd geëxporteerd.

 • Doornastrilde

  De doornastrilde soms ook wel Sydneyastrilde genoemd, is een vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae), van oorsprong afkomstig uit Oost-Australië.

 • Kweken

  Kanaries worden broedrijp door verlenging van de daglengte.

Timor rijstvogel (Lonchura fuscata)

 

De Timor rijstvogel komt voor op de Indonesische eilanden Timor, Semau en Rote. De Timor rijstvogels leven in grasvlakten, licht beboste veeweiden, struikgewas en aan de randen van gecultiveerde gebieden, tot een hoogte van ongeveer 720 meter. De vogel is aangetroffen op zoutvlakten, overdekt met oliehoudend struikgewas. Ook op verwilderde landbouwgrond en overwoekerde tuinen, maar niet op bewerkte landbouwgrond of tegen droge rijstvelden. In de vrije natuur is gezien, dat deze soort gebroken rijst eet, rond de dorpen. Ook eet de Timor rijstvogel zaadkoppen van 0.5-1.0 m hoog gras in natte veeweiden. Vogels zijn gezien drinkend uit een kleine bron en etend van de grond in pas verbrand nat bos, met daarin voornamelijk de Corypha palm. In onze kweekruimtes moet de Timor rijstvogel gezien worden als een natuurvogel.

 

Tekeningspatroon:

De tekeningsonderdelen van de Timor rijstvogel zijn:

Teugel en schedel: 

De teugel en schedel zijn vanaf de bovensnavel zwart en deze kleur loopt door tot in de nek. Onder het oog loopt, vanaf de zwarte teugel, een fijne zwarte streep, welke achter het oog aansluit op de bovenschedel.

Keel:

Vanaf de ondersnavel is de keel zwart.

Wang:

De wang is wit. De wang wordt begrensd door de zijkant van de ondersnavel, onder langs de teugel en langs de zwarte oogstreep om dan langs de bovenschedel door te lopen tot in de nek om vanaf dit punt een lijn te vormen richting zijde van de keel.

Fysieke standaard:

Formaat:

De Timor rijstvogel is 13,5 cm. lang, gemeten tussen de punt van de snavel en het uiteinde van de staart.

Model:

De Timor rijstvogel is een volslanke, maar geen geblokte vogel. Van opzij gezien moet de borst-/buiklijn, vanaf de keel tot aan de onderstaartdekveren, van voldoende volume zijn en regelmatig verlopen. Van voren gezien dient de borst goed rond te zijn, maar niet vet. Het achterlijf mag niet de indruk wekken, dat dit is uitgezakt. De rug moet, vanaf de nek tot en met de staart, een nagenoeg rechte lijn vormen. De niet overdreven ronde kop moet een regelmatige gebogen lijn vormen, met het oog centraal t.o.v. de schedel. De staart is aan het uiteinde afgerond.

Houding:

Een Timor rijstvogel dient rustig op stok te zitten. Hij hoort rechtop te zitten en het lichaam dient los van de stok te blijven. De vleugels dienen strak langs de romp gedragen te worden, waarbij de vleugelpunten sluiten op de stuit. De kop wordt iets opgericht gedragen.

Conditie:

Een goede lichamelijke conditie is een eerste vereiste.

Poten:

De poten moeten recht en stevig zijn, zonder verruwingen of vergroeiingen. De tenen, waarvan drie naar voren en één naar achteren, dienen op een natuurlijke wijze stevig om de stok te klemmen. Elke teen is voorzien van een iets natuurlijk gekromde nagel.

Ringmaat:

2,9 mm.

Snavel:

Relatief en kegelvormig snaveltje. Onder- en bovensnavel dienen goed op elkaar te sluiten en moeten onbeschadigd zijn.

 

Bevedering:

Het onbeschadigde verenkleed dient strak en aaneengesloten gedragen te worden.

 

Sponsoren